Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Lófajták képes leírás - Ló - lovak.tlap.hu
részletek »

Lófajták - Ló - lovak.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: lo.tlap.hu » Lófajták
Keresés
Találatok száma - 9 db
Andalúz ló

Andalúz ló

Igazi spanyol fajta. Egyesek szerint eredete a mór időkre vezethető vissza,(8.század) az Ibériai- félszigetre került berber lovak és a helyi spanyol lovak keresztezéséből alakult ki, mások szerint az egykori numídiai-kárthágói lovak utódai. Az andalúziai lovaknak igen nagy befolyása volt az európai és amerikai lófajtákra. A következő fajták kialakulásában játszott nagy szerepet az andalúziai: lipicai, kladrubi, frederiksborgi, oldenburgi, orlov és a criolloéban. A fajta első jelentős megszilárdulását a córdobai ménes megalapítása jelentette- II. Fülöp, 1571.

Azték ló

Azték ló

Mexikó sokáig nem rendelkezett önálló tenyésztésű lófajtával. Don Antonio Spanyolországból importált andalúz méneket majd quarter és criollo vérvonalú kancákkal keresztezte őket, a cél egy új versenyló kitenyésztése volt. Az azték ló legalább 3/8 quarter, legfeljebb 5/8 arányban andalúz és legfeljebb 1/4 arányban criollo származású. 1982-től a mexikói Mezőgazdasági Minisztérium külön tartja nyilván az azték lovakat. Az azték ló, melegvérű lófajta. A kancák feje közepes méretű, a méneké valamivel erőteljesebb. Az orrhát egyenes, kissé domború. A szemek kifejezők és élénkek. Háta nagyon rövid, egyenes és erős. Lábai izmosak, ízületei erősek. A kifejlett kancák marmagassága 142-152 cm, míg a méneké 144-156 cm. Az azték ló szőre selymes, dús erős sörényű. Minden szín megengedett, de a pöttyös lovakat és az albínókat nem veszik fel a fajtakönyvbe.

Fríz ló

Fríz ló

A mai fríz őseit az elsők között háziasították Európában. A II. században, a Hadrianus római császár idején szolgáló fríz katonákkal már ezek a lovak is részt vettek a nagy-britanniai hadjáratokban. Bizonyos szakemberek szerint a shire fajta elődei is ezek a lovak voltak. A fríz lóállományt a 16-17. században andalúz ménekkel keresztezték. Ennek köszönhető, hogy a fajtát ma a melegvérűek között tartják számon. A fajtát, az andalúz hatás ellenére főként a mezőgazdaságban hasznosították, de a frízek a spanyol hatás következtében egy idő után túl könnyűvé váltak ahhoz, hogy továbbra is érdemes legyen őket a gazdaságban dolgoztatni. Ekkor már elterjedt a groningeni fajta is, amely kiváló munkaló volt. A fríz emiatt majdnem kihalt az 1900-as években elején: mindössze három fedezőmén maradt meg. A gyönyörű feketék kedvelői azonban sikeresen regenerálták a frízt, és az 1900-as évek második felében a fajta addig ki nem használt tulajdonságai is előtérbe kerültek.

Gidrán

Gidrán

A gidrán története 1816-ban kezdődött, amikor egy kis termetű, sötétsárga arab telivér mén, Gidran Senior érkezett Egyiptomból Lipicára. 1817-ben Bábolnára vitték, ahol akkor több kanca is volt a mezőhegyesi ménesből. Gidran Senior utódai közül 6 mén került vissza Mezőhegyesre, ahol Gidran II igen vegyes fajtájú kancákat fedezett be. Ekkor még a ménesek állományát nem származás, hanem szín szerint állították össze.

Hucul ménes

Hucul ménes

Kárpátokban kialakult lófajta, mely igazán előnyös tulajdonságai a hegyes, nehéz terepen mutatkoznak meg. Itt irányítás nélkül, nagy biztonsággal jut túl minden akadályon. Mivel igazán okos, megbízható fajta, ezért gyermekek lovagoltatása is biztonságosan történik. Ami az Aggteleki Nemzeti Park keretein belül lehetőség is van rá. Azokat a lovakat (többnyire kancákat és herélteket), melyek kimagaslóan teljesítenek ? akár fogatban, akár nyereg alatt, ? versenyre készítjük fel. Nyereg alatt ez a ?huculösvényt?, fogatban maraton-, akadály- és díjhajtást jelent. A mének számára külön ménvizsga jelenti a próbatételt, melynek teljesítése a fedezőménné nyilvánítás elengedhetetlen feltétele.

Indián lófajták

Indián lófajták

Az Amerikát meghódító európaiak lovai nagy hatással voltak az indiánokra. A füves térségek ideális élőhelyet biztosítottak ezeknek az állatoknak, s hamarosan megváltoztatták a vidék őslakóinak életét. Így született meg, a fehér ember egyik adományának köszönhetően a síksági indiánok lovas kultúrája. A fennsíkon és Nagy-Medencében élőkre is erősen hatott a ló. Ezek a népek sok mindent átvettek a spanyoloktól, így lovaikat, lószerszámaikat többek között, de az őslakók is kifejlesztették ezek sajátos változatait, valamint a lótenyésztéssel is megpróbálkoztak...

Orlov ügetőló

Orlov ügetőló

Az orlov ügető a legrégibb és legkedveltebb orosz tenyésztésű lófajták egyike. Az ügető fajtacsoporton belül a legkonszolidáltabb küllemű. Mozgása lendületes, akciós. Leggyakrabban szürke, ritkán fekete vagy pej. Gyors, kitartó, hosszú távon is megbízható, szilárd, erős szervezetű fajta. Bár kitartóbb a versenytársainál, gyorsaságban nem tudja felvenni a versenyt sem az amerikai, sem a francia ügetővel, ezért külön versenyeket szerveznek ennek a fajtának. A fogatsportban is bizonyított számos egyede.

Póni és kislófajták

Póni és kislófajták

Ló eladás,lovak,lovas,ló,póni - eladó lovak, pónik, hintók, bértartás-Ingyenes hirdető portál.Hirdesse meg lovastáborát, lovardáját.Lovas játék,lovasjáték, Olvasson cikkeket, leírásokat a lótenyésztésről, lófajtákról, lóbetegségekről,lovassportokról. Játszon lovas játékokkal., póni

Shagya arab

Shagya arab

A shagya-arab egyike védett, őshonos lófajtáinknak. A 18. század végétől a hadsereg egyre gyorsabb és jobb lovakat igényelt. A lovaknak nemcsak gyorsnak és kitartónak, hanem elegánsnak is kellett lennie. A tenyésztést rendelkezésekkel szabályozták. II. József-Banapusztán megalapította a Bábolnai Császári és Királyi Ménest, ahova küllem és teljesítmény szerinti válogatás után kerülhettek be a lovak. Ferenc József császár által kiadott rendeletére "kiváló és nemes" állomány tenyésztése lett a feladat. Báró Csekonics (Csekonits) József méneskapitány elsősorban mezőhegyesi kancákkal, néhány spanyol és egy arab ménnel olyan alapállományt hozott létre, ami megfelelt a kiemelkedő minőségű lóállomány előállítására. 1816-ban született határozat szerint a magas arab vérhányadú bábolnai kancákat csak arab mének fedezhetik, és létrejött a bábolnai arab. 1835-ben érkezett Szíriából Bábolnára a fajta névadója, Shagya Senior.

Tuti menü